maandag, december 01, 2008

Monarch Butterfly

Omdat het prachtig weer was en we al een paar dagen vrij hadden, want we hadden hier het Thanksgiving weekend, wilden we weer eens wat doen en gingen we zondag naar Santa Cruz. Daar overwinteren momenteel de Monarch Butterflys.
We namen deel aan een rondleiding met een ranger zodat we nog meer van deze rups, pop en uiteindelijk de vlinder te weten kwamen.
Jaarlijks vliegen miljoenen monarchvlinders van het westen van Amerika en Canada naar zuid Californië en Mexico om te overwinteren,
Vlak bij de Natural Bridges is een kleine canyon waarin een bos groeit met eucalyptus bomen en daar overwinteren veel van deze monarch vlinders. Door de canyon zijn ze voldoende afgeschermd van de wind, en de eucalyptus bloeit in de winter waardoor de vlinder genoeg voedsel vindt. Ideale omstandigheden om de winter door te komen dus.
Vanaf half oktober tot eind februari zijn er ongeveer 100.000 vlinders te vinden.

Als ze vliegen zijn ze goed te zien, maar zodra ze in de bomen bij elkaar hangen zijn ze moeilijk te vinden. Ze clusteren namelijk bij elkaar en dan lijken het net verdorde blaadjes en zie je ze vlug over het hoofd. De oranje kleur zit maar aan een kant van de vleugels. De naam Monarch butterfly is gegeven door patriotten die de vlinder voor het eerst zagen en door de oranje kleur aan de koning Willem van Oranje moesten denken.

Gedurende het voorjaar en de zomer gaan de vlinders die hier overwinteren naar het westen van de Rocky Mountains. Daar vinden ze onderweg genoeg milkweed. Dat is de enige plant die de rups eet.
Volwassen monarchs leven in de zomer 2-5 weken, en de vlinders die eind zomer/herfst volwassen worden leven 8-9 maanden om daarna de reis terug te kunnen maken.
Je moet er niet teveel herrie maken, want de vlinder is nogal gevoelig voor geluid. 
Het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje is te zien aan de dikte van de strepen. Als we meer van deze vlinders in de tuin zouden willen werd ons aangeraden om milkweed in de tuin te zetten. 

Het is heerlijk om zo dicht bij huis, met heerlijk weer door de natuur te kunnen lopen op een zondagochtend.

Labels: , ,

1 Comments:

At woensdag, december 03, 2008 5:26:00 a.m., Blogger Andrea said...

met mooi weer... vlinders... Het is hier echt een andere wereld! Wij kijken naar sneeuw, maar gelukkig ook af en toe blauwe luchten. Zijn behoorlijk geacclimatiseerd, jammer alleen dat ons Amerikaanse leven opeens zo ver weg lijkt. Doen jullie nog aan surprises, en gaan jullie nog ergens naar de intocht van de Sint kijken?

Groetjes uit Holland,
Dre

 

Een reactie posten

<< Home