woensdag, oktober 08, 2008

De huizenmarkt

Tja, het zal niemand ontgaan zijn, tenzij je op een onbewoond eiland zit om daar struisvogel te spelen, maar de economie heeft het moeilijk. Niet alleen van de faillissementen van de banken en zelfs landen, maar ook de mensen die hun hypotheken niet meer kunnen betalen. De wijk waar wij wonen is tot nu toe nogal rustig qua gedwongen verkopen en inzakkende huizenprijzen, maar de kranten staan er nu toch ook bol van.
De huizenprijzen in onze omgeving stegen tot voor kort nog steeds, dat is nu afgelopen. Het ene na het andere te koop staand huis doet een prijsaanpassing.
Je ziet ook steeds meer en langer bordjes van makelaars in de tuinen staan, samen met de Halloween- en de verkiezings vlaggetjes. Indien ze niet verkocht worden komt er een "Te huur" bord in de tuin. Op die manier proberen de eigenaren toch nog om de maandelijkse hypotheek binnen te krijgen. 
De echte gedwongen verkopen, de zgn. foreclosures, zie ik in onze wijk nog niet, maar de kranten gaven vorige week aan in welke wijken in San Jose ze nu met dit fenomeen te maken hebben. Het komt echt wel dichterbij. Ze zitten niet in de problemen omdat ze hun banen kwijt zijn en de hypotheek nu niet meer kunnen betalen, maar het gaat meestal fout omdat ze een hypotheek hebben afgesloten  waarbij de rente na verloop van een aantal jaren automatisch omhoog gaat, de zogenaamde 'sub-prime hypotheken'. In tegenstelling tot Nederland waar je tot ongeveer 30% van je jaarinkomen aan hypotheek kon lenen, mocht je hier tot het belachelijke bedrag van 80% gaan. Tja, dan moet er natuurlijk niets mis gaan ander heb je de poppen aan het dansen.
Anderen hebben hun rente slechts voor vijf of tien jaar vastgelegd, en ondanks de lage rentekoers, komen ze toch in de problemen omdat de bank bij het vastleggen van een nieuwe rentetarief strengere voorwaarden stelt.

Het probleem van leegstaande huizen hier is dat de bank in principe de sleutel heeft. Het huis wordt letterlijk teruggegeven aan de bank. Het huis wordt dus niet meer onderhouden; de tuin niet bijgehouden en het eventuele zwembad wordt niet gefilterd. Het probleem van zo'n ongefilterd zwembad is dat er allerlei ongedierte in kan gaan broeden, zoals muggen, en is dus een potentieel gevaar voor het West Nijl Virus. Hiervoor hebben ze helikopters rondvliegen die groen uitziende zwembaden en andere waterpoelen signaleren en dan de eigenaren daarvan op de hoogte stellen, zodat ze daar wat aan moeten doen.
Indien het gras niet gemaaid en gesproeid wordt, dan is dat dorre gras erg vatbaar voor vuur. En aangezien de herfst hier nog niet is begonnen is dat een reëel gevaar. 
Het huis ziet er al gauw niet onderhouden uit, en daar hebben dan de buren weer last van, want vandalen kunnen zo ongestoord hun gang gaan, er waren zelfs meldingen van dieven die de koperen pijpleidingen onder het huis uitgehaald hadden om het koper te verkopen.
Nu heeft San Jose daar een afdeling voor die tot een jaar geleden 1 inspecteur in dienst had om dat soort huizen in de gaten te houden. Nu heeft deze afdeling 20 mensen rondlopen.
Deze controleurs mogen ook boetes uitdelen indien er nalatig wordt omgegaan met het onroerend goed.

Wij zijn blij dat we hier huren, alhoewel, dan moeten de eigenaars natuurlijk niet hun huis willen verkopen.

Labels: , , , ,

2 Comments:

At vrijdag, oktober 10, 2008 4:23:00 a.m., Blogger Sylvia said...

Ja, hier in Virginia staan de huizen nu ook veel langer te koop dan 3 jaar geleden. Toevallig staat er in onze straat ook een huis te koop dat "eigendom" is van de bank. De prijs? Bijna $200.000 lager dan wat onze huisbaas 3 jaar geleden betaalde voor ons (exact hetzelfde!) huis. Niet te geloven. Nu maar hopen dat hij nog wel de hypotheek kan blijven betalen want anders zijn wij daar natuurlijk de dupe van.
Groetjes en alvast fijn weekend.

 
At zaterdag, oktober 11, 2008 12:43:00 a.m., Anonymous Sally said...

Tjonge, over de bijkomende gevolgen van al die leegstaande huizen heb ik nooit verder nagedacht. Verwaarlozing en bijv. al die muggen is inderdaad heel vervelend voor de buurt. Wel 'grappig' dat de een z'n dood (gedwongen verkoop ve huis) de ander z'n brood is (meer inspecteurs).

 

Een reactie posten

<< Home