zondag, juni 11, 2006

Afval

Afvalscheiding in Amerika gaat anders dan in Nederland.
De dienst die in onze buurt alles ophaalt heet Norcal Waste Systems. Zij verzorgen ook de sweep days "straat veeg" dagen, wat ze hier 1 keer per maand doen.
Hier heb je 3 afvalbakken;

  • een zwarte voor de echte rommel;
  • een lichtgrijze met blauw deksel voor recyclebare spullen;
  • een groene voor groenafval.
Niet echt gek dus, hoewel de zwarte best veel kleiner is dan de lichtgrijze voor recyclables.
In de gootsteen hebben we nl. allemaal een 'garbage disposal' ingebouwd. Hier kan je bijna al je eten of schillen doorheen spoelen. Er zit een knopje dat je aanzet zodat je disposal aangaat en samen met een lopende kraan (niet vergeten) gaan er messen draaien. Alles wordt fijngemalen en door het riool onder redelijk hoge druk afgevoerd. Erg handig!
Dat hoeft allemaal niet in de vuilnisbak. Maar alles wat niet in de grijze en/of groenbak mag gaat dus in de zwarte.
Als je meer afval hebt dan in de bak past dan mag je dat naast de bak neerzetten in een vuilniszak met een speciale sticker erop waarop staat "extra garbage". Die stickers kan je kopen bij de plaatselijke winkels of bibliotheken. Veel bibliotheken gebruiken dat geld dan weer om extra boeken van te kopen.

In de (grijze) recycle bak mogen veel spullen.
Bijna al het plastic met het driehoekje waar vaak ook nummers instaan van 1 t/m 7. Melkpakken, yoghurtbakjes, alle plastic plantenpotten, broodzakken, etc.
Het glaswerk; want hier is geen glasbak.
Het papier en karton; want hier is geen vereniging die het oud papier ophaalt.
Alle fris-en waterflessen en de bier- of limonadeblikjes. Alhoewel je die ook naar een RePlanet kunt brengen zodat je statiegeld terugkrijgt.

Verder mogen we nog een groenbak hebben, maar omdat wij een tuinman (ahum) hebben wordt het groenafval altijd in hoopjes, van een bepaald formaat, in de straat gelegd. Alle buren hebben ook een tuinman en zij vergroten het afvalhoopje met hun gras. De tuinmannen worden ook wel "Mow en Blow" genoemd, want ze doen nog steeds niet veel meer dan maaien en blazen, maar wel braaf iedere week, ook 's-winters.
Omdat ze deze keer ook takken van bosjes weg hadden gehaald, hadden we ook meer afval. Ik heb eens foto's gemaakt van het ophalen van dat groen. Er rijdt gewoon een vuilniswagen rond maar daarachteraan komt nog een soort tractor met een hele grote scharende schep. Die schraapt over de weg al het groen mee en gooit dat achter in die vuilniswagen. Eigenlijk is dat heel handig, geen gehannes met het naar de stort rijden op zaterdag met aanhangwagens, maar gewoon wekelijks alles legen en ophalen. Daarna maandelijks de straat vegen en alles is weer schoon.

1 Comments:

At maandag, juni 12, 2006 7:51:00 a.m., Anonymous Hilde said...

Yep, zo gaat het er hier eveneens aan toe. Heel herkenbaar!

Nog geen problemen gehad met een verstopte 'garbage disposal'? Hier toch al een paar keer voorgevallen en bij afwezigheid van echtgenoot (die veel reist), moet ik het zelf in orde brengen. Kan me ondertussen wel 'specialist' ter zake noemen...

Groetjes,

 

Een reactie posten

<< Home