zaterdag, mei 20, 2006

Verjaardagsfeestje van Bas


Gisterenmiddag was het verjaardagsfeestje van Bas. Hij is dinsdag pas echt jarig maar dat maakt natuurlijk niet uit. Ook hij wilde een "Dutch Birthday Party". In Nederland wilde ze altijd ergens heen met de verjaardagen, en nu willen ze het ineens op zijn Hollands thuis vieren. Prima hoor. Omdat het hier de laatste weken steeds tussen de 25 en 30 graden was, besloten we dat het een "waterfeest" zou worden. We hadden allerlei spelletjes bedacht waardoor ze natuurlijk kleddernat zouden kunnen worden. Maar het zwembad werd afgezet met het hek, want ik wil niet de verantwoordelijkheid hebben voor 20 rondrennende kinderen. Dadelijk word ik nog aangeklaagd omdat iemand in het water is gevallen. Nee daar begin ik niet aan.
Omdat er geen familie bij kon zijn mocht Bas van ons een paar kindjes meer uitnodigen. Alleen werden het er best veel, 20 in totaal. -Hoe zat dat ook alweer, net zoveel kinderen uitnodigen als dat het kind oud wordt? - Nou goed dan, we sturen ze toch allemaal de tuin in en wat maakt het ook uit, als hij dat nou leuk vindt. Gelukkig zou Rita en nog een moeder blijven om te helpen, dus dan waren we met 4 volwassenen. De ouders wilde we er niet bij hebben, dat doen ze hier namelijk meestal wel. Ze blijven er allemaal bij zitten, maar ik had dat duidelijk op de uitnodiging gezet, dus dat ging goed.
Alleen de weersverwachting veranderde vanaf vrijdag naar bewolkt met kans op neerslag!!!!! Getver, als we het maar droog houden.
Goed, alle kinderen zouden komen en we gingen natuurlijk lekker op z'n Nederlands de cadeautjes uitpakken waar de kinderen bij zijn.
Dat doen ze hier lang niet altijd. Verschillende keren hebben de kinderen hun cadeautjes afgegeven en die worden dan niet uitgepakt. Niet altijd maar meestal is dat het geval.
Wij hadden daarvoor ballonnen opgeblazen waarin we telkens een briefje hadden gestopt met de naam van het kind. Die mocht dan zijn cadeautje aan Bas geven en weer een nieuwe ballon kapot prikken.
De cadeautjes die hier gegeven worden zitten in een andere prijsklasse dan in Nederland. Daar kwam ik bij een kinderfeestje van school toch echt niet boven de hooguit 10 Euro uit. Nou hier wel hoor. De cadeaus die gegeven worden liggen allemaal tussen de 10 en 20 Dollar. Immense cadeaus vind ik dat voor een klasgenootje. Of is dat inmiddels veranderd in Nederland?
Aan het inpakken van de cadeaus wordt ook veel aandacht besteed. Ze hebben bijna allemaal wel iets met strikken en frutsels erop en ze worden niet in een plastic zak van de Hema of de plaatselijke drogist gestopt, maar in echte cadeautassen. Ook zit er altijd een kaart bij, geschreven door de gever aan de jarige met daarbij nog een "gift receipt".
Dat is een kassabon van het cadeau maar dan zonder het bedrag. Wil je het ruilen dan kan dat en dan hoeft de gever tenminste niet nog een keer naar de winkel om iets anders uit te zoeken. In dit geval kan de ontvanger zelf naar die winkel en dan voor dat bedrag iets anders uitkiezen. Ik vind dat persoonlijk wel een goed en handig iets.

Nadat de buit bekeken was hebben we taart gegeten, "Lang zal hij leven" en "Happy Birthday" gezongen. Blijkbaar hadden we door dit Hollandse lied de weergoden verzocht, want ineens begon het te regenen, zo erg dat ik blij was dat we een brede overkapping hebben.
Maar die regen interesseert de kinderen toch niks, ze bleven gewoon doorspelen dus we hebben de meeste spelletjes gewoon gedaan, alleen de spellen waarbij ze erg nat zouden worden hebben we maar achterwege gelaten.
Ze hebben ge-snoephapt, ge-ezeltjeprikt met echte dropveters, ge-spijkerpoept, ge-koekhapt met echte peperkoek, gegooid met waterballonnen in handoeken, ge-raced met sponzen om waterbakken te vullen. Ze hadden de grootste lol.
Om 6 uur werden de kinderen weer opgehaald en precies toen kwam een vriend van Edwin uit Nederland bij ons huis aan.
Hij zou het weekend bij ons komen omdat hij voor een congres in Los Angeles moest zijn. Hij had de hele vrijdag van Los Angeles naar San Jose gereden. Alleen hadden wij niet verteld dat er ook een kinderfeestje was. Dus die keek zeer verbaasd toen hij de straat inkwam en dacht:"Goh, ze hebben zelfs de Nederlandse vlag voor me opgehangen". Groter was zijn verbazing toen er ook allemaal kinderen ons huis verlieten. Je kunt je waarschijnlijk zijn gezicht wel voorstellen.
Gelukkig konden we hem geruststellen met een blikje Heineken.

We besloten dat dit toch wel een écht Hollands feestje was, en dit keer heeft zélfs het weer meegewerkt om het écht Hollands te laten zijn.

3 Comments:

At dinsdag, mei 23, 2006 12:53:00 p.m., Blogger ilse said...

Vanaf nu volg ik mee vanuit zwitserland. Leuke blog. inderdaad hele dure geschenken maar wel goed idee van het systeem om te ruilen. Kan soms wel heel handig zijn.

 
At woensdag, mei 24, 2006 11:23:00 a.m., Anonymous Hilde said...

Dat van die gift receipts vond ik in het begin eigenaardig. Wie gaat er nu zijn cadeau inruilen? Maar als je inderdaad 3X hetzelfde hebt gekregen, is het toch handig...

Hier blijven de ouders er ook steeds bij. En eigenlijk vind ik dat ook leuk om ze te leren kennen. Toch vraagt het dan weer 2x werk omdat je aandacht verdeeld wordt tussen de kids en de ouders.

Je had wel heel leuke spelletjes, zeg! Ik ken er de meeste niet van, maar kan me er toch iets bij voorstellen...

Toen we nog in Engeland woonden, werden de pakjes nooit uitgepakt. Hier in Missouri steeds aan het einde van het feest... Zo heeft elk land en streek wel zijn gewoontes.

Je schrijft wel grappig, hoor!

Groetjes,

 
At woensdag, mei 24, 2006 11:47:00 a.m., Blogger Sabine said...

Hier is het afhankelijk van de nationaliteit van het kind en de plaats waar het feest doorgaat of de pakjes al dan niet worden uitgepakt. Ik heb ondervonden dat bij de feestjes van mijn oudste dochter dit meestal wel gebeurt, omdat zij vaak alleen meisjes uitnodigen. Maar bij de jongste wordt altijd nog de hele klas uitgenodigd en dan kan het wel heel wat tijd in beslag nemen. Als je het onder spelletjesvorm doet, blijft het natuurlijk wel leuk.
Ik zal je wel eens een mailtje sturen om wat inspiratie voor spelletjes op te doen als er hier weer een verjaardag voor de deur staat ;-)

 

Een reactie posten

<< Home