maandag, mei 01, 2006

Zalm

Nadat we vrijdagavond de Multicultural Fair hadden gehad, zijn we op de bank geploft en vroeg naar bed gegaan. Want zaterdagochtend moesten we weer om 8.00 uur op school zijn omdat we nu een "vrijwillig" schoolreisje van Maaike hadden.
Ze had in haar klas de levenscyclus van de zalm geleerd. De juf heeft hiervoor een echt examen moeten doen, anders mag ze ze niet houden in de klas.
De zalmeitjes werden in de klas in een aquarium gelegd, en in het donker moesten ze uitkomen. Daarvoor werd een kartonnen doos over het aquarium gezet met een klein deurtje erin, zodat de kinderen een paar eitjes die aan de kant lagen uit konden zien komen.
De Engelse benaming van de stadia van de zalm zijn; eggs, alevin, fry, smolt, adult, and spawners. Sorry hoor, maar ik ben niet zo thuis in de Nederlandse benamingen van de zalmcyclus.
In ieder geval dragen ze het eierzakje bij zich waarmee ze zichzelf voeden. Na de springbreak waren ze veranderd in fry's en mocht de doos van het aquarium af. Alle kinderen waren opgewonden om te zien dat het echte visjes geworden waren. Alleen je mag ze niet voeren, dus binnen een korte periode werd het uitzetten van de zalm geregeld. Ze moeten nl. weer terug naar de plek waar ze gevangen zijn, omdat ze daar uiteindelijk ook terug zullen komen om zelf eieren te leggen.
Daarom reden we op zaterdagochtend met alle 2nd graders die mee wilde naar de Covered Bridge in Felton. Dit ligt aan de andere kant van de Santa Cruz mountains, en dat is te merken ook want het is daar meteen een een paar graden koeler.
Maaike's klas had 30 zalmpjes bij zich die weer met een bekertje terug werden gezet in de rivier.

Er was ook een speeltuintje bij en nadat iedereen wat gespeeld had gingen we weer naar huis, en waren we om 10.30 uur terug, zodat ze hun T-ball wedstrijd konden spelen.
Nu hebben ze in de klas de zalmen vervangen door zijderupsen. Is toch weer eens wat anders dan kikkervisjes en dikkopjes. Bas heeft die ook al in de klas en jeetje, die vreten veel blad en groeien hard! Alleen hoop ik niet dat ik daar ook de stadia van moet leren.