dinsdag, januari 16, 2007

Whale watching

Zondag gingen we walvissen kijken vanuit Monterey. We waren met 18 personen; 8 volwassenen en 10 kinderen. Allemaal lange blonde Nederlanders.
Op de kade stond een man met een stuk of 10 papagaaien, die we even vast konden houden. Dat moesten we natuurlijk ook nog even doen.
Om 13.30 uur vertrok de boot voor een 3 uur durende tocht. Iedereen was er goed op gekleed, want de temperatuur is hier erg gedaald de afgelopen week. We hebben zelfs nachtvorst gehad! Ja, jullie kunnen misschien wel lachen maar er is hier in San Jose zelfs een soort noodtoestand uitgeroepen zodat ze de daklozen aan opvang konden helpen. De kranten melden dat de avocado's en aardbeien zware schade lijden en dat de halve citrus oogst bevriest.

Maar goed, nadat we ons op de boot hadden gewapend met handschoenen en mutsen zagen we toch vrij snel de eerste beesten.

Het was een school gewone dolfijnen. Deze beesten zijn erg snel en zwommen gewoon voor en met de boot mee. Heel leuk om te zien. De kinderen vonden het prachtig.
Na weer een tijdje varen zagen we de eerste spuit van de grijze walvis. Deze beesten trekken gedurende de maanden december - maart van Alaska naar Mexico om warmer water op te zoeken en hun jongen daar te krijgen. Van mei - december komt hier de blauwe vinvis en de bultrug voorbij.
Omdat de kust van Monterey een soort ravijn is, is het water er erg diep. Walvissen zwemmen in diep water, en daardoor komt hij zo dicht bij de kust.
In tegenstelling tot de gewone dolfijn, zoekt de walvis de boten niet op en lagen we rustig te wachten tot hij wat dichterbij zou komen. Dit gebeurde niet. Dus weer verder varen. We hebben nog een aantal verschillende spuiten van walvissen in de verte gezien, maar echt dichtbij kwamen ze niet, ook is het best moeilijk om al wiebelend op de boot een foto van ze te nemen. Vandaar de ietwat onduidelijke foto's. Maar het was echt een walvis!

Hierna voeren we weer terug en zagen nog een school grijze dolfijnen. Deze dolfijnen zijn veel minder in aantal, "spelen" niet met de boot, en bleven veel meer op afstand. Maar toch ook mooi om zo van dichtbij te zien. Hoe blasé kan je worden, want voor zeeleeuwen en zeeotters bewoog niemand meer op de boot, maar die waren er ook hoor.
Toen we weer van boord gingen zijn we, om warm te worden, met z'n allen een chocomel met slagroom op de kade gaan drinken, en daarna zijn alle kinderen in andere auto's terug gereden naar San Jose om nog even bij Fresh Choice een maaltijd te nuttigen. Hierna ging iedereen weer met zijn eigen kinderen naar huis. We waren flink uitgewaaid.

Labels: , , ,

3 Comments:

At woensdag, januari 17, 2007 7:11:00 a.m., Anonymous Hilde said...

Waw, zelf nooit gezien, maar ik kan me voorstellen dat zoiets wel heel spectaculair is... Altijd leuk zo'n uitje met enkele landgenoten, niet?

Groetjes,

 
At donderdag, januari 18, 2007 8:06:00 a.m., Anonymous Sally said...

Prachtig gezicht he? Behalve dolfijnen (waarmee echt gewzommen) nog nooit walvissen gezien. Ze overwinteren hier in okt-dec aan de zuidkust. We zijn er toen een weekendje geweest maar helaas vanaf het strand niets gezien. Het weer was te slecht om met het bootje de zee op te gaan.

 
At dinsdag, januari 23, 2007 8:33:00 p.m., Anonymous Andrea said...

Leuk, was vergeten dat ze nu weer zuidwaarts gaan, misschien ook leuk om met mijn ouders te doen. Vorig jaar hebben we ze naar het noorden zien gaan. Blijft indrukwekkend, zelfs al komen ze niet dichtbij. Ik ben ook nog steeds als een kind zo blij als ik dolfijnen zie. Dolfijnen... gewoon in de zee waar wij ook zwemmen!!

 

Een reactie posten

<< Home