donderdag, januari 08, 2009

Arizona deel 1

De kerstboom is opgeruimd, dus nu heb ik eindelijk even tijd om een stuk te schrijven over onze afgelopen weken.

Tot grote vreugde van de kinderen kwamen op 22 december Opa en Oma naar San Jose om kerst met ons te vieren. 
Nadat we op 1e kerstdag eerst lekker ontbeten hadden konden eindelijk de cadeautjes uitgepakt worden. Iedereen is weer heerlijk verwend. Verder hebben we de dag doorgebracht met spelletjes doen, natuurlijk het kerstdiner en het uitproberen van alle nieuwe aanwinsten.
Op 2e kerstdag (die hier niet bestaat) zijn we van San Jose naar Phoenix in Arizona gevlogen.
Op 27 december zijn we naar Taliesin West (spreek uit als: tal-ee-es-sin) gereden. Dit ligt in de foothills van de McDowell Mountains omgeven door de Sonoran desert op een stuk grond van ruim 2 miljoen vierkante meter!
Het is de zomerschool en het huis van architect Frank Lloyd Wright geboren in 1867. Hij wilde, in tegenstelling tot zijn Amerikaanse tijdgenoten, zijn gebouwen op laten gaan in het landschap en maakte zoveel mogelijk gebruik van de middelen die de natuur hem gaf. Nu noemt men dat organische architectuur. In zijn tijd was dat nogal tegendraads en werd het als vreemd ervaren.
We kregen een rondleiding door verschillende vertrekken van het gebouw maar niet in de ontwerpkamers omdat het momenteel nog steeds dienst doet als school.
Hij maakte erg veel gebruik van het licht dat hij filterde door middel van canvas doeken.
In de meeste kamers waar je binnenkwam moest je eerst via een soort gang of lage hal binnenkomen waarna de kamer als erg open en licht werd ervaren. Hij speelde dus ook met de psyche van de mens. Veel van zijn meubels zijn ook door hem ontworpen, zoals zijn origami stoel. Ze zaten best lekker, maar zijn nu haast onbetaalbaar. Persoonlijk vond ik dat hij veel gemeen had met zijn tijdgenoot Gerrit Rietveld.
Hij heeft van 1937 tot 1957 in deze school/huis gewoond totdat hij stierf op 91 jarige leeftijd.

Hierna reden we naar de Botanische tuin van Phoenix en hier was toevallig een tentoonstelling van de glaskunstenaar Dale Chihuly. Dit waren glasgeblazen ornamenten die tussen alle cactussen stonden. Heel mooi om te zien, maar hierdoor heb ik eigenlijk weinig van de tuin en de planten gezien. Gewoon omdat het glas zo mooi was. Het glas was er in allerlei vormen en kleuren, hangend, liggend en staand. Heel kleurrijk allemaal.

De volgende dag reden we naar Sedona en daar bezochten we de Red Rock State Park. De kinderen deden weer mee aan het junior ranger programma, en hebben er deze vakantie weer een aantal nieuwe speldjes bij. We liepen met een ranger naar het huis van de Apache Fires. Dit is zo genoemd naar aanleiding van het vuur wat de Apaches maakten die onderaan de berg, waarop het huis ligt, kampeerden. Dit land was gekocht door de heer en mevrouw Frey. Hij was een van de directeuren van TWA en terwijl hij over dit gebied vloog bedacht hij dat hij daar wilde wonen. Zij bouwden hier de Smoke Trail Ranch. Je hebt werkelijk hele mooie uitzichten op rode rotsen vanaf het huis.
Al wandelend naar het huis, kregen we uitleg over de verschillende rotsformaties die we zagen. Zo zagen we de 7 worriers; de cathedral rock; the bell rock; the mermaid en natuurlijk was over iedere rots een verhaal te vertellen.  We zagen de prachtige, witte, afbladderende bast van de grote Sycamore (plataan) bomen afsteken tegen de strakblauwe lucht. Kregen uitleg waarom de Yucca die hier groeit zo belangrijk was voor deze indianen. Zij gebruikten deze plant werkelijk overal voor. Ze aten de bloemen, maakten sandalen van de wortels, zeep van de bladeren tot luiers en kleding van de bast.

Hierna gingen we weer naar ons hotel, waar de ondergaande zon de rode rotsen prachtig kleurde. En dat alles konden we vanaf ons balkon goed zien. En met een lekker kop thee in de hand planden we alweer de volgende uitstap.

Labels: , , , , , ,

1 Comments:

At woensdag, januari 14, 2009 12:15:00 p.m., Blogger caatje said...

hoi Saskia,
heb weer genoten van je verhaal en een hoop geleerd, maar kan het niet laten om je toch even te vertellen over de mooie trip die ik zondag kriskras door holland maakte, zon scheen, molens, kerktorens en overal slootjes met schaatsende mensen, dan is holland zoooo mooooi, genieten..en vandaag dooit het, grijze lucht en miezerig!
groetjes, Caroline

 

Een reactie posten

<< Home