zaterdag, oktober 31, 2009

Geschiedenis van Pompoenen snijden

De traditie van pompoenen snijden begon niet met het snijden van pompoenen, maar met het uitsnijden van bieten, aardappelen en knolrapen.
De geschiedenis gaat 2000 jaar terug toen de Kelten 1 november vierden omdat toen het oogsten begon net zoals de winter, en dus ook de dood.
Honderden jaren geleden waren de Ieren de eerste die Jack O' Lanterns maakten die synoniem staat voor de traditie van Halloween.

De naam Jack O' Lantern die hier gebruikt wordt voor de uitgesneden pompoen was oorspronkelijk Jack of the Lantern.
Deze naam refereert naar een figuur genaamd Stingy Jack, die allerlei trucjes met iedereen uithaalde inclusief een met de duivel.
Stingy Jack dronk veel, en toen hij na een avondje drinken huiswaarts keerde, probeerde de duivel hem de hel in te praten. Jack die niet van plan was om dood te gaan, overtuigde de duivel om in een bijgelegen appelboom een appeltje voor hem te plukken. De duivel klom in de holle stam en Jack sneed vlug een paar kruizen in de stam. Hierdoor kon de duivel er niet meer uit. De boze, en beetgenomen duivel eiste dat Jack hem eruit liet, maar Jack liet hem eerst een belofte doen. Hij wilde dat de duivel nooit zijn ziel zou meenemen in de hel wanneer hij overleed. Dit beloofde de duivel en Jack liet hem vrij.

Nadat Jack overleed, werd hij geweigerd in de hemel, maar zoals de duivel had beloofd, hij werd ook niet in de hel toegelaten.
Vandaar dat Jack gedwongen was om in de wereld als een geest te blijven ronddwalen. Jack hield altijd een knolraap vast en de duivel gooide nog een gloeiend kooltje achter hem aan. Dit stopte Stingy Jack in de knolraap, en zo was de Jack O' Lantern geboren.

De Ieren namen de mythe van de Jack 'O Lantern over en sneden gezichten uit allerlei soorten voedsel. Het voorwerp moest groot genoeg zijn om een gezicht uit te kunnen snijden, zodat de slechte zielen (en Stingy Jack) werden afgeweerd als Halloween kwam.
Toen de pompoenen in Noord Amerika werden ontdekt, ontdekte men ook dat je hieruit veel makkelijker gezichten kon snijden dan uit de knolrapen, aardappels of bieten.

Toen de golf Ierse immigranten rond 1800 naar Amerika kwam, brachten ze ook de traditie van Halloween en de Jack O' Lanterns mee.
Het wordt nu dus al meer dan een eeuw over het hele continent gevierd.

Maar ook hier staat de vooruitgang niet stil. Er zijn nu gemotoriseerde mesjes verkrijgbaar, en zelfs de pompoen is te koop in kunststof, zodat hij ook niet meer vergaat, en je het volgend jaar weer van je kunstwerk kunt genieten.

En nu maar hopen dat Stingy Jack aan de andere kant van het continent blijft.

Happy Halloween!!!

Labels: , , ,

1 Comments:

At zaterdag, november 07, 2009 1:21:00 a.m., Blogger caatje said...

hoi Saskia,
dit was even weer een leuk verhaal, wat anders dan een dag uit je leven.... Halloween komt hier steeds meer tot leven (?) maar haalt het nog bij lange niet wat men in amerika doet. Daar heeft commercie natuurlijk heel veel mee te maken. Mijn kids vliegen in december voor eerst alleen en jouw verhaal heeft me over de drempel gehaald, dank je nog daarvoor. Wens je fijn weekend, groetjes, Caroline

 

Een reactie posten

<< Home