zondag, juni 28, 2009

Yellowstone deel 1

Via een korte lunch stop in de stad Idaho Falls, die zijn naam dankt aan de ingedamde watervallen van de Snake River midden in de stad, reden we het dorpje West Yellowstone in Montana binnen. Hierna duurde het niet zolang meer of we zagen het officiële parkbord van Yellowstone.
Yellowstone is het oudste nationale park in Amerika. Het middelpunt is een vulkanisch plateau met een gemiddelde hoogte van 2.438 meter, en er liggen meer dan 10.000 hete bronnen en geisers in. Dat is meer dan de helft van alle bronnen en geisers in de hele wereld.
We sliepen de eerste dagen op de camping in Madison, en omdat we genoeg tijd hadden besloten we alvast een kijkje te gaan nemen bij de Old Faithful Geiser. Hij dankt zijn naam aan het feit dat hij zo betrouwbaar is, elke 90 minuten barst hij uit, het hete water kan 36 tot 55 meter hoog zijn en 2 tot 5 minuten aanhouden. Onderweg zagen we ook al diverse thermische activiteiten, en de eerste bizons staken de weg voor onze neus over. Er leven hier meer dan 3000 van die beesten. Toen wij bij het bezoekers centrum aankwamen gingen de kinderen eerst hun Junior Ranger spullen halen en hierna wachtten we rustig op de bankjes samen met nog honderden mensen af tot hij uit ging barsten. En dat deed hij ook keurig op tijd. Het is een heel indrukwekkend geheel. Ik vond later dat de Old Faithful zeker niet de mooiste geiser was. De Castle geiser, die ook uitbarstte terwijl wij er waren, vond ik zeker zo mooi. Het was wel geluk dat hij uitbarstte want dat doet deze geiser maar eens in de 13 uur.
Doordat we Old Faithful al gezien hadden konden we de volgende dag meteen naar het achterliggende gebied van de Geyser Basins kijken. Dit is een heel mooi gebied. Overal loop je over vlonders, want de aardkorst is hier heel dun en zit vol met bacteriën wat weer die mooie kleuren veroorzaakt. Daar willen we natuurlijk niet doorheen zakken of de bacteriën verstoren, want het is er op sommige plekken ook erg zuur. Het zou zo door je schoenzolen heen kunnen branden.
We zagen verschillende dingen die allemaal het nemen van foto's waard zijn.
Als eerste is er natuurlijk de Geyser. Dit is een warmwaterbron onder de aardkorst die wordt verwarmd door magma, aan de kook komt en dan door een dunne pijp de lucht inschiet, waardoor eigenlijk de druk dus weer van de ketel af is.
De Hotspring is een klein meertje. Het water kan ongehinderd naar de oppervlakte stromen. Dat water, door magma opgewarmd, koelt daarom meteen weer af. Het water in een hotspring heeft een min of meer constante temperatuur. Hoe hoger de temperatuur hoe blauwer de kleur.
De Mudpot is ook een warmwaterbron maar niet zo diep en met een stuk minder water. De zuurgraad is er hoger, waardoor de omringende rotsen door dat bubbelende water worden omgezet in klei en modder. Als er ook nog wat ijzer in de grond zit wordt het wat roder van kleur en krijg je de paintpots.
En het droogste is de Fumarole. Hier is het water in stoom veranderd voordat het de oppervlakte bereikt, en je dus alleen maar stoom uit de grond ziet komen, soms met heel veel grommend geluid.

Al deze thermische dingen, behalve de geiser, hebben een ding gemeen, ze ruiken nogal naar rotte eieren door de aanwezige zwavel, soms wat meer en soms wat minder, maar het ruikt.

We hebben de hele dag door dit geiser gebied gelopen. Van de ene geiser naar de andere hotspring. Het kookt, borrelt en puft overal. En ondertussen komen we ook nog allerlei beesten tegen. De buffels hebben we in dit gebied niet veel gezien, maar volgens de ranger was er de dag ervoor wel eentje vlakbij Old Faithful door de aardkorst heen gezakt. Hij is door de hitte ook overleden. Dit gebeurt, en de rangers doen er niets aan, want dat is de natuur.

Terwijl we van de ene geiser naar de andere lopen, roept Bas ineens een of andere beestennaam, en dan blijkt hij natuurlijk weer gelijk te hebben. Hoe hij al die namen kan onthouden is mij een raadsel. Hij zag een Yellow-bellied marmot. En terwijl wij ernaar staan te kijken, komen de volgende mensen vragen waar we naar kijken, en op die manier attendeert iedereen elkaar steeds weer op wat nieuws.
Zo ook als we de volgende dag richting Mammoth Hot Springs rijden. Ineens staan er zoveel auto's stil dat er vast wel weer wat te zien is. En jawel hoor, daar zien we tot onze grote vreugde een zwarte beer die rustig rondloopt in het gras.

De Mammoth Hot Springs zijn ontstaan doordat de waterbronnen met dat kokend hete mineraalrijke water maar stroomt, en uiteindelijk leggen de mineralen een marmerachtige waas van travertijn over de stenen terassen heen.
Hier zagen we ook aardig wat elanden en herten grazen.

We hebben samen met een ander gezin van de camping een wandeling gemaakt door de Hayden valley.
Dit is een heel open gebied, en het is er behoorlijk drassig. Hoewel we verwachten beesten te zien, maken de kinderen met z'n vieren zoveel lawaai dat zelfs de bizons op grote afstand blijven.
Zeker als de kinderen ineens besluiten om door een klein stroompje heen te gaan lopen. Ze waren even vergeten dat het water ontzettend koud is, en dat niet alleen, het stikt er ook nog van de muggen. Maar ja, op blote voeten door een ijskoude stroom over stenen lopen dat gaat nooit vlug genoeg. Maar ze zijn wel afgekoeld, en daar was het hen om te doen.

Labels: , , ,

1 Comments:

At woensdag, augustus 12, 2009 10:11:00 p.m., Blogger Elies Bik said...

Wow, mooie fotos weer! Dat brengt weer goede herinneringen terug aan ons bezoek aan Yellowstone. In september gaan we naar Lassen, dan gaan we ook mudpots bekijken.

 

Een reactie posten

<< Home