zaterdag, september 05, 2009

Tennis kampioenschap

En wat was het spannend!
Afgelopen weekend is Saskia naar Carmel Valley Ranch geweest, waar dit jaar de Noord Californische kampioenschappen werden gehouden. Haar team, "The Blue Angels", was gedurende het seizoen oppermachtig, en werden kampioen in hun poule. Ze mochten vervolgens een play-off wedstrijd spelen tegen de nummer twee, en tijdens onze vakantie in Nederland werden de divisie kampioenschappen gehouden in Folsom. Ook daar werd het team kampioen, waardoor de uitnodiging volgde voor het toernooi voor de beste van heel Noord Californië, de sectionals.
De winnaar van deze wedstrijden wordt namens Noord Californië uitgezonden naar de Nationale kampioenschappen, waar de winnaars van alle 50 staten van Amerika (inclusief Hawaii en Alaska) samen spelen om te bepalen welk clubteam het beste van de Verenigde Staten is (per klasse natuurlijk). Gezien het feit dat ik deze weblog schrijf, kun je wel afleiden wat de uitslag is geworden......ze is er nog steeds "ziek" van.

Saskia speelt met haar team in de 2.5 klasse, elke wedstrijd bestaat uit twee dubbels en een single. Saskia heeft het hele seizoen sterk gedubbeld, voornamelijk met haar vaste partner Lisa. Lisa is van Nederlandse oorsprong, en vrij lang net zoals Saskia. Ze noemt Saskia ook haar 'Dutch sister'. Ze hadden alle wedstrijden als het nummer 1 team gewonnen in de voorrondes, en waren nu eens een keer opgesteld als team nummer 2 voor de wedstrijden die op vrijdag begonnen.
Het was de bedoeling om haar om 6 uur 's-ochtends bij de Starbucks af te zetten, zodat ze met de andere meiden naar Carmel kon rijden. Nou ja, dat liep even anders, want de wekker ging niet af om 5.30 (hij stond op pm ipv am). We werden gelukkig om 6.15 wakker, en na wat gebel spraken we af dat de andere meiden haar wel thuis zouden ophale. Snel brood klaarmaken, en naar buiten naar de auto.
Wat schetste onze verbazing toen we buiten stonden? Een gedeelte van het team bleek de avond van te voren stiekem onze tuin te hebben versierd met blauwe tennisballen en borden. Heel erg leuk. Ze hadden dit bij alle speelsters gedaan. Er zijn ongeveer tien meiden die meedoen met het team, en twee coaches die het team begeleiden, waaronder de tennis director van onze club, die zelf een top 200 speler is geweest, echter, hij is maar 1 keer op zo'n toernooi is geweest als speler.

In ieder geval waren ze op tijd in Carmel Valley Ranch aangekomen, een golf en tennis resort in de vallei buiten Carmel, waar Sas toevallig ook in mei was geweest. Het was er behoorlijk warm, ongeveer 38 graden. Ze konden nog opwarmen en speelden hun eerste wedstrijd om 11 uur.
Binnen de kortste keren hadden de beide dubbels gewonnen, en moesten ze wachten op de single partij. Die was wat later begonnen, en vanwege de lange rallies duurde het langer dan verwacht. De tegenstandster kreeg op een gegeven moment kramp, werd behandeld, en heeft uiteindelijk toch nog de partij gewonnen. Maar goed, Sas d'r team had wel de match gewonnen met twee tegen een.
De coaches overlegden, en besloten uiteindelijk om met dezelfde speelsters de volgende dag van start te gaan. Dit was wel erg teleurstellend voor twee andere speelsters, die eigenlijk verwacht hadden dat zij mochten spelen, maar vanwege eerdere resultaten en de voorbereidende wedstrijden, was gebleken dat dit de sterkste opstelling was.

Sas was goed gemutst toen ze weer thuis in San Jose aankwam. We hadden besloten om het weekend met z'n allen in Carmel te logeren, en moesten nog pakken om op tijd de volgende dag weg te kunnen. Gelukkig was de wedstrijd pas 's-middags, zodat we niet al te vroeg de deur uit hoefden. We verbleven ook in het resort van Carmel Valley Ranch, en Sas kon met de andere meiden opwarmen terwijl ik met de kinderen bij het zwembad ging lunchen.
We waren op tijd bij de tennisbanen om alle wedstrijden van de Blue Angels te kunnen volgen.
Sas en Lisa hadden het in het begin een beetje moeilijk, maar toen zij weer op gang kwamen, konden ze makkelijk de wedstrijd afmaken en winnen. Ook de andere dubbel en singel wedstrijden werden gewonnen, waardoor de Blue Angels riant aan kop gingen, en nog maar 2 matches hoefden te winnen om naar de Nationals te mogen.

De Nationals worden gehouden in Indian Wells, op een enorm tennis complex in het zuiden van Californië, vlak bij Palm Springs. Hier worden ook ATP toernooien gehouden, waaronder het BNP Paribas toernooi. Er zijn daar 22 tennisbanen en het hoofdveld heeft een tribune voor 16.100 mensen; het op een na grootste van de wereld.
Na de wedstrijd op zaterdag was er overleg met de coaches, en tot verbazing van de omstanders werd besloten om Saskia en Lisa niet op te stellen, maar de twee meiden die de dag ervoor teleurgesteld waren alsnog een kans te geven.

Die avond hebben we prima gegeten, helaas was het nog steeds erg heet, en de airco deed het niet in onze kamer, waardoor we later op de avond alsnog van kamer moesten veranderen. Ook de andere meiden hadden niet geweldig geslapen, en een beetje moe werd de volgende dag gezamenlijk opgewarmd op een nabij gelegen tenniscomplex, en konden de dames omstreeks 12 uur aan de wedstrijden beginnen.

Onze single speler kon gelukkig makkelijk winnen van dit team, die de vorig twee wedstrijden al verloren had en eigenlijk geen kans meer maakten om verder te komen.
Helaas waren de nummer 1 dubbel tegenstanders wel ten strijde getrokken met een sterk koppel, en onze nummer 1 koppel werd met twee sets verslagen.
Het kwam nu allemaal neer op de tweede dubbel partij, tussen de vervangsters van Saskia en Lisa, tegen Walnut Creek.
De eerste set werd verloren met 6-4, en de tweede set werd na een goede verbetering uiteindelijk 1-6, dus tijd voor een 10-point Coman tiebreak in de derde set. Hierbij wordt om beurten geserveerd, en wint het team dat als eerste 10 punten haalt. En dat werd uiteindelijk in het voordeel van de tegenstandsters beslecht.
Helaas pindakaas, de Blue Angels hadden de derde match verloren, en hadden de einduitslag niet meer in eigen hand. De tegenstandster van vrijdag wonnen hun match met drie nul, en hadden nu een betere set score dan ons team, en legden vol verbazing beslag op de eerste plek. Ze kwamen vragen hoe het nou kon dat de Blue Angels verloren hadden, en niet hun sterkste team met die "twee lange meiden" opgesteld hadden. De gemoederen liepen hoog op. Het was allemaal nog wel netjes, maar de coaches werden afgeschilderd als amateuristisch, en de dames die als vervangers zo graag wilden spelen en nu verloren hadden, werden een beetje met de nek aangekeken. De NorCal divisie kampioenschappen waren ten einde.

Ja ja, de wereld stortte in voor een aantal dames, en ook Saskia is er de hele week behoorlijk down van geweest. Ze had zich zo verheugd op de Nationals en het team was er sterk genoeg voor, het was moeilijk aan te geven waar het nu eigenlijk precies mis is gegaan.
Hadden ze nou het team niet moeten veranderen; hadden ze nou het andere dubbelteam moeten vervangen; had de single speelster de eerste wedstrijd niet moeten verliezen; hadden de vervangsters niet zo op hun strepen moeten staan; hadden de coaches beter voet bij stuk moeten houden en de sterkste speelsters op moeten stellen; hadden ze de derde dag de tegenstanders onderschat?
Het kan allemaal, maar de bittere waarheid is dat Saskia nou niet naar Indian Wells gaat met de Blue Angels, en na de team evaluatie in het pizza restaurant 's-avonds is maar geopperd dat we met z'n allen dat weekend naar Las Vegas moeten.......Sin City, here we come!

Labels: , , , ,

2 Comments:

At maandag, september 07, 2009 5:13:00 a.m., Blogger Rita Meyer said...

Oooooohhhh wat balen zeg. Ik kan me voorstellen dat je daar goed ziek van bent! Wat jammer voor je!

Groetjes,

Rita

 
At woensdag, september 23, 2009 11:03:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

Na-apers, met die sticky people achterop de auto!

 

Een reactie posten

<< Home