maandag, oktober 31, 2005

Halloween

Afgelopen vrijdag was het Halloween op school, vandaag was het echt Halloween. Halloween is natuurlijk heel spannend, want je krijgt snoep. Maaike was verkleed als heks en Bas als piraat.

Vrijdag mochten ze verkleed naar school. Niet alle leraren en ouders waren daar blij mee, want Halloween is dit jaar op maandag, maar ja de directrice had dat bepaald. Eerst werd er een parade op het schoolplein gehouden, beginnend bij de laagste en eindigend bij de hoogste klassen, zodat ze allemaal de gelegenheid kregen om elkaars kostuums te bewonderen. De leraressen van de tweede klas, waaronder Mrs. Reghitto van Maaike, waren verkleed als "The Cat in the Hat", een figuur uit de Dr. Seuss boeken die in Engelstalige landen populair zijn op scholen. Na de parade was het feest in de klas, ouders hielpen (natuurlijk) mee. Ze moesten speelgoedjes uit een pan hersenen (spaghetti) halen, maskers versieren, raden hoeveel tanden er in een pompoen zaten, etc. Ik was ook verkleed en had wafelbeslag meegenomen, die in de klas gemaakt werden. Verder kregen ze fruit en worstjes. Snoep, oogbollen en spinnen kregen ze ook maar dat was om mee te nemen naar huis. Bas heeft een spookhuis op een tas gemaakt, een spook ketting gemaakt, film gekeken en natuurlijk ook gegeten.

In het weekend hebben we de pompoenen gesneden. Erg leuk om te doen. Je maakt een dekseltje en schraapt de inhoud van pitten etc. uit de pompoen, vervolgens kun je met speciaal gereedschap vormpjes uit de pompoen snijden. We hadden wat patronen bij het gereedschap gekregen, dus Maaike heeft een spook uitgezocht en Bas een gezichtje. Ze hadden ook al de orginele gezichten gemaakt. Edwin heeft nog een kasteel gemaakt compleet met vleermuis en Sas een compilatie van spookjes. De foto bovenaan dit stukje zijn onze pompoenen met de kaarsjes erin.
Nou en toen was het Halloween, de kinderen waren al gespannen toen ze wakker werden, maar eerst hadden ze nog een normale schooldag. Het huiswerk dat Maaike voor morgen had meegekregen was: twee snoepjes meenemen voor de juf. De juf is nogal een snoepkont, als beloning voor goed werken mogen de kinderen stickers of 5 M&M's uitkiezen, je raad wel wat het meest gewild is....
We hadden vroeg gegeten, om op tijd klaar te zijn om rond te lopen in de wijk. Zodra het donker werd, rond 6 uur, begon de deurbel te klinken. We hadden de kaarsjes in onze pompoenen langs het tuinpad aangestoken en het verlichte spook aangezet bij de voordeur. Eerst kwamen de kleinste kinderen, want die moeten natuurlijk het eerst naar bed, hoe later de avond hoe meer tieners die uit waren op het restant snoep. Sommige hadden grote zakken om hun nek hangen die erg zwaar leken.

Wij gingen erop uit met de kinderen nadat ze aangekleed en geschminkt waren. Eerst Edwin, en toen Saskia, ja ja, er moest wel iemand thuis blijven om de deur open te doen.
Maaike en Bas zijn zonder angst op alle deuren afgestapt, ook daar waar enge spoken en geluiden uit de ramen kwamen. Meestal waren het oma's en opa's in onze buurt, die graag een handje vol snoep uitdeelden.
Ook waren sommige zelf verkleed, zelfs eentje die met een masker op de tuinstoel voor de deur zat om uit te delen. Kinderen lopen naar de voordeur, bellen aan en zeggen dan: "trick or treat", wat zoveel als "geef me een snoepje of ik haal een grap met je uit" betekent. Ouders liepen mee met de kleintjes, sommigen met een glas wijn in de hand, ikzelf had mijn thermosbeker met koffie bij me. Het was een komen en gaan van mensen, van 6 tot omstreeks 8 uur.
Inmiddels hebben we de "Jack-o-lanterns" gedoofd, en het licht bij de voordeur uitgedaan. Dat is het teken dat je geen bezoek meer wilt hebben.

Bas en Maaike hebben, toen ze thuiskwamen, hun buit op de woonkamer vloer uitgespreid, en vervolgens gesorteerd per snoepje. De hele kamer lag onder het snoep. Vooral kleine kitkats, snickers en lollies waren populair dit jaar. Toen ik vervolgens zei dat ze alles wat ze niet lusten in de grote bak mochten doen zodat we die weer weg konden geven, bleef er akelig veel bij hen in de eigen dozen zitten. Ik heb ze toch maar de peanutbutter chocolates laten proeven, die mochten gelukkig wel in de weggeef bak.

Ja, en nu hebben we twee grote dozen vol met snoep, misschien wel net zoveel als dat we zelf hadden gekocht. We zien wel wat we ermee doen. Maaike en Bas mochten nog een laatste snoepje voor het naar bed gaan, en liggen nu na een goede tandenpoets beurt lekker te slapen. Dromend van Halloween volgend jaar, en dat moet in Nederland ook maar komen volgens hen!

Labels: , ,