donderdag, september 22, 2005

Disaster Recovery / earthquake drills

Laat ik ook eens iets vertellen over mijn werk bij Cisco en Disaster Recovery.
Vandaag hadden we bij Cisco een cursus hoe te handelen bij rampen die onze productie beïnvloeden.
Ik ben nu onderdeel van het team dat verantwoordelijk is voor Business Continuity binnen Cisco productie, dus het zorgdragen van het door te laten gaan van de goederenstroom na rampen.
Wij hadden drie maanden geleden gepland om vandaag cursus te geven aan de productie leiding, blijkt gisteren dat Hurricane Rita op weg is naar de kust van Texas waar ook een productie locatie van Cisco gevestigd is.
Sta ik daar als Nederlander voor een zaal met VP's over aardbevingen in San Francisco te praten, terwijl verderop in Amerika een (tweede) ramp zich aankondigt. Timing kon haast niet beter...
Hurricane Rita is een van de grootste orkanen die richting het Amerikaanse vasteland trekt. Ze verwachten nu dat deze orkaan vrijdagavond of zaterdagochtend het vaste land zal bereiken.
In 1900 is er een vergelijkbare orkaan over Texas (Galveston) gekomen die voor ongeveer 8000 doden gezorgd heeft. Na die ramp hebben ze een muur van 5 meter hoog gebouwd om de vloedgolven van een orkaan tegen te houden.
Van de ervaringen van anderen heb ik begrepen dat de orkaan klasse 1 tot en met 5 niet meer zoveel uitmaakt, als een orkaan het vaste land opkomt, waait sowieso alles weg. Hurricane Rita is gisteren van een categorie 3 naar een 5 opgeklommen, vanochtend was het weer 4 geworden.
Zeker na Hurricane Katrina is er nu een hoop publiciteit over Rita. Sommige mensen die geëvacueerd zijn uit New Orleans, moeten nu weer evacueren uit Houston vanwege deze orkaan. Ook zijn ze bang dat de orkaan van richting veranderd, en weer dicht bij New Orleans uitkomt waardoor de dijken het zullen gaan begeven.
Voordeel van dit soort orkanen is dat je ze van tevoren ziet aankomen. Flinke evacuaties vinden nu plaats, snelwegen zijn verstopt geraakt en het is bijna onmogelijk om aan benzine te komen in de buurt van de kuststrook. Zonder volle tank en veel geduld kom je niet ver.
Bij aardbevingen heb je dit soort waarschuwingen niet. Iemand vertelde vandaag dat bij de aardbeving van 1989 in San Francisco, hij in het baseball stadium was toen het gebeurde. Er is dan veel paniek, en nadat hij thuis gecheckt had dat alles goed was, is hij naar Cisco gegaan. Een goed gedocumenteerd plan over wie, wat, wanneer moet doen is belangrijk. Het plan van vandaag dat besproken werd is al die jaren verbeterd en uitgebreid, we hebben zelfs twee "war rooms" met allerlei soorten communicatie apparatuur, die als uitval basis gebruikt zullen gaan worden bij rampen.
Hurricane Rita zal ons nog wel bezig houden de komende tijd, hopelijk valt het mee maar het ziet er erg dreigend uit.
Groetjes, Edwin

Toevallig hebben Bas en Maaike deze week ook oefening gehad hoe te handelen bij een aardbeving.
Ze vertelde ieder afzonderlijk dat er iemand door de luidspreker (die in de klas hangt) "iets" zei en toen ging iedereen ineens onder de tafeltjes zitten.
Maaike moest haar ene arm over haar hoofd leggen en met de andere arm de tafelpoot van haar tafeltje vasthouden. Dat werd haar uitgelegd door haar klasgenootje die ook onder de tafeltjes zat.
Bas vertelde dat hij aan het kleuren was en dacht wat doet iedereen toch? en ging even verder met kleuren. Maar is toch ook maar onder de tafeltjes gaan zitten. Daarna moesten alle kinderen elkaar ontmoeten op het schoolplein.
Wij hebben ook voor ieder kind afzonderlijk een klein plastic zakje op school moeten inleveren. Hierin moest zitten; een pakje zakdoekjes, een muesli reep, een vuilniszak met gaten voor het hoofd en de armen eruitgeknipt, zodat die kan dienen als regenjas, en een een persoonlijk briefje of foto. Dit moest in een rampendoos, die bij de ingang van de klas staat, gestopt worden. In deze doos zit ook een voorraad met pakjes water.

Thuis moeten wij deze dingen ook oefenen. In iedere kamer moeten we vertellen waar te schuilen en waar we als gezin samen zullen komen. We moeten een survival box met voedsel en water voor 3 dagen, kleding, zaklampen e.d., buiten hebben staan.
Rampenoefeningen alom hier. Wanneer komen jullie?

Labels: , , ,