maandag, december 12, 2005

Monterey Bay aquarium

Gisteren zijn we in Monterey naar het aquarium geweest. Dit is een heel mooi aquarium. Je ziet hier verschillende haaien, roggen, en natuurlijk andere tropische vissen. Er werd ook gevoerd in in groot buitenaquarium waarin vissen als tonijn, barracuda's en schildpadden zwommen.
Ze hebben ook een "kelp" aquarium. Dit is een aquarium met een groot soort zeewier. Dit zeewier is erg kwetsbaar. Het was begonnen als een experiment maar is blijkbaar toch gelukt. Door een speciale machine wordt van bovenaf het water bewogen zodat het echte golfbewegingen maakt. Als je hier te lang op let wordt je zelfs zeeziek. Hier ging een duiker in om met ons te praten en de vissen te voeren en hier uitleg over te geven. Heel interessant.
Verder hebben ze ook poeltjes waar kinderen roggen, zeesterren en zeewier kunnen aanraken. Hier staan allerlei vrijwilligers die uitleg geven.
Wisten jullie dat haaien in een soort eierschaal geboren worden en dan in deze zak 11 maanden zitten om tot een normaal formaatje babyhaai uit te groeien?
We hebben ook pinguins en zeeotters gezien. Dit zijn allebei erg grappige dieren om een tijdje naar te kijken.
Wat hier ook mooi is, is dat ze een "kwallen" sectie hebben. Het zijn net parachutisten die op z'n kop hangen vind ik.
Voor kleine kinderen is er een afdeling waarin ze kunnen zien wat golven doen en waarom vissen een bepaalde vorm hebben, dus hoe ze door het water glijden.
Ze hebben een hele uitleg over anemonen en koraal met daarbij de kleine visjes die erin horen.
Hierna zijn we clamchowder gaan eten op de pier en hebben we daarna nog een wandeling gemaakt op het strand van Moss Landing en natuurlijk schelpen gezocht.
We zagen er nog een heel mooi schip en surfers die lagen te wachten op de perfecte golf. Ik vond het lekker weer, maar om nou in de zee te gaan liggen, nee dank je.
Toen we weer terug reden zagen we in een watertje wat achter de duinen ligt maar wel in verbinding staat met de zee een zeeotter zwemmen. Daar hebben we dan nog maar vlug een foto van gemaakt. Want het is toch wel leuk om zo'n beest op zijn gemak te zien ronddrijven op zijn rug met zijn net opgedoken maaltje.