vrijdag, november 25, 2005

Disneyland & Thanksgiving

We zijn vorige week naar Disneyland in Anaheim geweest. Vanaf ons huis is dat ongeveer 6 uur rijden. Daar hebben we Edwin's ouders weer ontmoet.
We zijn vrijdag de hele dag in het park geweest van 10 tot 19.30 uur. Rond 17.00 uur was er de grote parade die al helemaal in kerstsfeer was. We vonden het allemaal geweldig. We zijn in allerlei attracties geweest, maar de kinderen en Oma vonden "It's a small world" toch wel het mooiste. Daarom hebben we die 's-avonds nog een keer gedaan.

Zaterdag zijn we in Los Angeles naar Venice Beach geweest. Dat is een leuk strand dat bekend staat om zijn straatartiesten.
Het was er nog behoorlijk warm met 28 graden. De kinderen hebben met Oma over de golven gesprongen en tja, zijn toen in het water gevallen. Dat was even schrikken, want het water is toch wel wat frisjes. Gelukkig hadden we extra kleren bij ons omdat we weer terug gingen naar huis, dus ze waren zo weer omgekleed en konden in droge kleren verder.

Gisteren was het hier Thanksgiving. Een zeer belangrijke feestdag voor de Amerikanen. Er zijn bijna geen winkels open en zelfs veel restaurants zijn gesloten. Wij hebben Edwin's ouders weggebracht naar het vliegveld en zelfs daar waren de winkels gesloten. De hele dag draait om het diner met kalkoen en het samenzijn met familie.
Dankzij de school weet ik nu ook waar dit feest voor staat.
In het kort komt het hierop neer; Een groep mensen "de Pilgrims" die in Engeland hun religie niet konden uitdragen, zijn in 1621 met de boot de "Mayflower" via Nederland in Plymouth, Amerika aangekomen. Na aankomst zijn ze door de indianen geholpen met het verbouwen van gewassen. Toen ze een zeer overvloedige oogst hadden en daar makkelijk de zware winter mee door konden komen waren ze zo dankbaar dat hun gouverneur, William Bradford, een Dankdag samen met de Indianen heeft geïntroduceerd en die duurde toen 3 dagen.

Als voorbereiding op Thanksgiving heeft Bas samen met alle andere Kindergarten klassen afgelopen woensdag Pow Wow gevierd. We mochten allemaal naar de uitvoering komen kijken. Ze hebben indianen liedjes gezongen die hij van te voren thuis had geoefend. En er werden allerlei versjes opgezegd die we natuurlijk ook thuis hadden geoefend. Het waren voornamelijk dankversjes. Ze hadden allemaal een indianenpak aan (T-shirt met franjes). De moeders die helpen in de klas (o.a. ik dus) hadden op ieder shirt 5 symbolen geverfd van indianentekens die ze zelf uit hadden gekozen. Verder hadden ze natuurlijk een hoofdtooi met veren, een ketting en een zak met pijlen die ze allemaal zelf gemaakt hadden. Het was een leuk gezicht 100 kinderen in dezelfde pakken. Het shirt ligt nu in de verkleedkist.

De dag na Thanksgiving is hier bekend als de meest belangrijke winkeldag van het jaar en ze noemen hem "Black Friday". Veel winkels gingen om 5 uur 's ochtends al open met echt flinke aanbiedingen. Dit is het begin van de kerstinkopen en de Kerstman was ook al aanwezig in de Mall. Wij zijn er ook geweest want we willen wel weten hoe dat is. Alleen niet om 5 uur 's-ochtends want we zijn dan wel nieuwsgierig, maar niet gek.

Labels: , , , ,