zaterdag, augustus 25, 2007

Grand Canyon

Onze laatste bestemming was een van de bekendste Nationale Parken in Amerika, het Grand Canyon National Park in Arizona. De eerste avond zetten we de camper neer op een heerlijk rustige campground aan de ingang van het park. Zonder water en elektra, maar met een prachtige sterrenhemel. Daar konden Maaike en Edwin heerlijk van genieten.

De Colorado Rivier heeft de laatste 6 miljoen jaar zichzelf een weg gebaand door de rotslagen van dit Colorado plateau, waarbij het gesteente steeds verder werd (en nog steeds wordt) weggeslepen.
Omdat elke rotslaag weer uit een ander soort steen bestaat, zijn de effecten van de kracht van het water overal verschillend. Hierdoor is een gecompliceerd stelsel van diepe, grillig gevormde ravijnen ontstaan. Behalve het water van de Colorado River hebben ook de andere eroderende krachten, zoals vorst en de wind, veel invloed gehad. Het Nationale Park wordt door de kloof in twee helften verdeeld, die hemelsbreed maar 16 kilometer van elkaar zijn verwijderd. Maar als je met de auto van de zuidzijde (de South Rim) naar de noordzijde (de North Rim) wilt rijden, dan moet je een afstand van 315 kilometer afleggen!
Je kunt de Grand Canyon bekijken vanaf verschillende uitkijkpunten.
De eerste die we bekeken was vanaf Desert View (2267 m). Er staat een toren die gebouwd is door de architecte Mary Elizabeth Jane Colter. Zij wilde dat je overal een goed zicht op de canyon moest hebben en dat is gelukt. Vanuit deze toren zie je zowel het noordelijke deel van de Canyon, als het stuk dat naar het westen loopt. Hier en daar zien we zelfs een stuk van de Colorado die nu erg klein lijkt. De binnenkant is versierd door een Indiaanse kunstenaar.
Het uitzicht is erg mooi als de zon opkomt of ondergaat, je ziet dan de prachtige kleuren in de ravijnwanden, die veroorzaakt worden door de aanwezigheid van mineralen. Het is ook mogelijk om via wandelpaden in het ravijn af te dalen; als je helemaal tot aan de rivier wilt komen moet je daarvoor minimaal twee dagen uittrekken en zeer geoefend en voorbereid op weg gaan.
De tweede avond verbleven we in het dorp South Grand Canyon. Hier wemelt het van de toeristen die met auto, bus of trein naar de Grand Canyon komen kijken. Helaas begon het hier ook 's-middags te betrekken, en kwam de nodige regen naar beneden vallen.
De moesson tijd was aangebroken, en toevallig was ons gebied aan de beurt om besproeid te worden. Noodgedwongen hebben we rondgewandeld in het Visitor Center en de lokale supermarkt. Mooi weer om met z'n allen een potje Monopoly in de RV te spelen.
De derde dag hebben de kinderen een Junior Ranger programma bijgewoond. De vorige dag hadden ze een boekje gehaald in het Visitor Center en allerlei vragen, per leeftijdscategorie, beantwoord over de Grand Canyon. Het bijwonen en afteken van een ranger en het programma is hier ook onderdeel van. Hierdoor hebben ze de mogelijkheid om Junior Ranger te worden.
Door een Ranger van het National Park werd een aantal kinderen uitgelegd hoe inheemse planten overwoekerd werden door geïmporteerde rassen, met het gevolg dat de begroeiing aan het veranderen was. Door middel van simpele uitleg en een spel variant, begrepen de kinderen de gevolgen en het belang van ingrijpen. Na afloop wordt het boekje nagekeken en krijgen ze een badge en oorkonde en uiteindelijk worden ze dan beëdigd als Junior Ranger van dat park.

Na een wandeltocht door het dorp en langs de rim, zijn we 's-middags richting huis vertrokken. We wilden rustig aan doen, en de terugtocht in etappes afleggen.
In Needles zagen we nog een heel vreemde bus met Duits & Alaskaans kenteken op de camping. Hij heeft 24 slaapplekken en een ingebouwde keuken. We hebben alleen nooit kunnen zien hoe de mensen allemaal in die bedden klommen. Wel hebben we diverse mogelijkheden de revue laten passeren.
Toen via Bakersfield en Gilroy, waar we nog wat dingen bij de outlet hebben gekocht, zijn we weer veilig thuis aan gekomen.

Enkele kengetallen van onze route:

4 staten van Amerika
10 nationale parken
13 dagen onderweg
40 uur auto gereden
3600 kilometers lang
1350 liter benzine verbruikt
(Tja, da's niet zuinig rijden.....totaal 1000 dollar, maar wel goedkoper dan in Nederland)

Labels: , , , , ,

4 Comments:

At maandag, augustus 27, 2007 3:32:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

Beste Saskia

Wat heerlijk om te lezen over alle mooie plekken waar wij zelf ook geweest zijn! Leuk dat Antelope Canyon ook zo'n indruk heeft gemaakt op jullie! De foto's zijn erg mooi! Niet veel mensen bezoeken deze canyon die erg de moeite waard is!
Dank je wel voor je uitgebreide verslag.... ik was weer even terug!
Veel groetjes
Wendy

 
At maandag, augustus 27, 2007 10:13:00 a.m., Anonymous Wendy said...

Ha leuk, er is mij al een Wendy voor gegaan.
Behalve Arches, Capitol Reef en Monument Valley, hebben we in 2004 dezelfde plekken als jullie gezien.
Antelope Canyon was toen voor ons één van de hoogtepunten. Het absolute hoogtepunt was The Wave in Coyote buttes, vlakbij Page.
Genoten van jullie verslag. Het blijft een indrukwekkend continent!!

 
At donderdag, augustus 30, 2007 6:15:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

Hoi,
Leuke foto's en informatie.
Woon zelf al 15 jaar in Amerika en ben begonnen in Californie waar ik 9 jaar in SanDiego heb gewoond.
Woon nu in Portland , Oregon moet zeggen dat ik blij ben uit Californie weg tezijn! Echte verademing waar we nu wonen, dusse als je ooit weer een reisje maakt vergeet niet deze kant een keer uit tekomen!
Groetjes,
Mona

 
At zaterdag, september 01, 2007 11:55:00 p.m., Anonymous Sally said...

Prachtig hoor. Zo'n rit door de States staat zeker op mijn 'things to do' lijstje.

 

Een reactie posten

<< Home