dinsdag, december 08, 2009

Wildlife Assembly

Op de elementary school worden allerlei assemblies (bijeenkomsten) geregeld. Daaraan betalen de ouders, die dat willen en kunnen, mee door donaties te geven aan de PTA (Parent Teacher Association). Iedere ouder wordt een vrijwillige donatie van $100,= gevraagd. Het nadeel hiervan is dat als je in een lagere inkomenswijk zit, je kinderen dus ook minder van dit soort extra curriculum activiteiten aangeboden krijgen. Dit is omdat het niet per stad of staat, laat staan landelijk, geregeld wordt, maar per school. En dan ook nog niet door de school zelf, maar door de ouders van de PTA, die weliswaar contact onderhouden met de schoolleiding.
Een assembly is eigenlijk een schoolreisje, maar dan in huis, dus de attractie komt naar de school toe. Scheelt weer in de kosten van busvervoer en het regelen van ouders die mee willen.
We hebben al vele assemblies gezien, zoals de opera van San Jose, een Science voorstelling, verschillende assemblies over pesten en het weerbaar maken van kinderen, schrijvers die over hun boek (met een doel) vertellen, over doorzettings vermogen, een goochelaar, enzovoort. Deze keer was er een Wildlife assembly.
Hiervoor was de Wildlife Association Organization uit Half Moon Bay uitgenodigd. Zij vangen gewonde dieren op die zelfs niet meer in een dierentuin kunnen leven. Want beesten die in de dierentuin leven, behoren niet ziek of gewond te zijn.
Deze organisatie reist de Bay area rond om de kinderen in elementary en middle school iets bij te brengen over de beesten, en wat ze moeten doen als ze een beest vinden.
Ze hadden een Mississippi Kite, een Coendou (=stekelvarken), een Red fox, een Sneeuwuil, een Canadeese Lynx en een andere havik bij zich. En dat allemaal in de cafetaria van de school.
Iedere keer als er een nieuw beest tevoorschijn kwam, moesten de kinderen stil zijn, en dan vertelde ze waarom het beest bij hun was. Ook vertelde ze wat de beesten aten, hoe oud ze werden, wie hun vijanden zijn, waar ze woonden en dat soort dingen.
Natuurlijk vertelde ze ook over enkele bijzonderheden van de beesten.
Een verhaal over b.v. de sneeuwuil was dat mensen een tocht maakten over de Arctische toendra. Daar vonden ze dit uilskuiken van de sneeuwuil op de grond. De wandelaars brachten de jonge uil naar het ranger station. In principe is dat een goede daad, alleen in dit geval niet, want deze beesten hebben hun nest op de grond. Toen ze het jong terug wilde brengen naar het nest, konden ze het nest door de sneeuw niet meer vinden natuurlijk.
Al met al was de boodschap dat je voorzichtig met de beesten om moet gaan. En als je een beest in nood ziet, dan kun je beter hulp halen, of heel goed onthouden waar je het gevonden hebt, ook omdat je nooit weet of het beest angstig en dus gevaarlijk kan zijn.
Weer een keer heel leerzaam, en niet alleen voor de kinderen.

Labels: , , , ,