zondag, december 18, 2005

Feestdagen

Nou is er hier in Amerika ophef ontstaan omdat president Bush op zijn officiele kerstkaarten "Happy Holidays" had staan en geen "Merry Christmas". Persoonlijk vond ik het prima want er zijn hier zoveel nationaliteiten en niet iedereen viert Kerst.
Ook de kinderen krijgen dat op school, zo zingt Bas liedjes over Kwanzaa, Hanukkah en Christmas.
Maaike krijgt huiswerk mee waarin vragen gesteld worden over de verschillende feestdagen. Ik kende ze ook niet allemaal. Wie van jullie weet wie wat viert?
Hier is een opsomming, welliswaar met de Engelse benamingen:
Kerstmis wordt natuurlijk door Christenen gevierd en men zet kerstbomen op met lampjes erin.
Ramadan is een Moslim feest en duurt 1 maand, tijdens deze maand dragen mensen speciale lampen door de straten.
Diwali is een Hindoestaans feest en duurt 5 dagen, mensen branden speciale lampen en waxinelichtjes.
Hanukkah is een Joods feest en duurt 8 dagen. Iedere avond wordt er een kaars extra gebrand in een menorah (speciale kandelaar).
Las Posadas is een Latijns Amerikaans feest dat 9 dagen duurt. Op de laatste dag is er een parade en dragen ze kaarsen met zich mee.
Kwanzaa is een "relatief jong" Afrikaans Amerikaans feest wat "eerste oogst" betekent en duurt 7 dagen. Iedere avond worden alle 7 kaarsen (3 rode, 1 zwarte, 3 groene) aangestoken in een Kinara.
In ieder geval hebben al deze feesten gemeen dat het een feest van verlichting is.
Bas heeft afgelopen vrijdag zijn kerstmusical gedaan. Ook was het die dag pyjamadag op school dus verschenen ze allemaal met pyjama én kerstmuts op het toneel. Ze zongen allerlei liedjes en Bas had ook een zin die hij moest zeggen door de microfoon. Het vervelende hiervan was dat hij donderdag ziek werd en bijna geen stem had vrijdag, maar hij wilde toch meedoen. Het duurde gelukkig maar een half uurtje en daarna kon hij weer mee naar huis. Maar de liedjes galmen nog iedere dag in ons huis.
Gelukkig hebben de kinderen nu 2 weken vakantie, en zullen we voor de eerste keer hier kerst vieren zonder verdere familie. Het zal wel raar zijn, maar we weten dat jullie ook aan ons zullen denken.
In ieder geval wensen wij jullie allemaal, hele fijne feestdagen, wat je ook viert!

Labels: , , ,

1 Comments:

At zondag, november 26, 2006 1:04:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

De ramadan is te vergelijken met het vasten voor Pasen (Katholiek). Tijdens de Ramadan mogen islamieten zolang de zon op is,niet eten en drinken (ook geen sex, roken,drank, etc.). Zodra de zon onder is, mogen ze dit alles wel. Er worden veel zoetigheden gegeten. Deze periode is 'ingelast'om de weldaad in je leven te delen met mensen die het minder hebben. De Ramadan eindigt met het 'suikerfeest'.
Divali is een Hindi feest. In deze periode maken de Hindi hun huis schoon en plaatsen zij overal lichtjes voor de godin Laxmi. Laxmi ziet zo welke hizen rein zijn en komt langs. Zo worden de mensen in dat huis beschermt tegen het kwaad.

 

Een reactie posten

<< Home