zondag, december 16, 2007

The Nutcracker

Zaterdag zijn we naar de matinee voorstelling van het ballet The Nutcracker geweest, uitgevoerd door het Ballet van San Jose. De notenkraker is een Ballet uit 1892 op muziek van Tsjaikovski, gebaseerd op een sprookje.
Omdat het sprookje tijdens de kerst speelt wordt het voornamelijk in Amerika vooral rondom de kerstdagen uitgevoerd. En overal zie je hier nutcrackers in de winkel staan.

Toen we bij de schouwburg aan kwamen, stonden er buiten enkele figuranten van het ballet, die graag met de kinderen op de foto wilden. Binnen zong er een koor kerstliederen.

Gelukkig hadden we vooraf de samenvatting gelezen, zodat de kinderen ook wisten waar het over gaat.
In het kort gaat het over een kindje dat tijdens kerstmis een pop van haar peetoom krijgt in de vorm van een Notenkraker. Hij vertelt er het verhaal bij, dat de pop eigenlijk een prins is, die betoverd is door een gemene muizenkoning. 's-Avonds beleeft het meisje het verhaal in haar dromen, verslaat de muizenbaas, de betovering wordt verbroken en het meisje gaat met de prins mee. Via verschillende landen komen ze uiteindelijk aan bij zijn kasteel, zij wordt prinses en ze leefden nog lang en gelukkig.

Tot onze verbazing kende Bas al aardig wat van de nummers van Tsjaikovski. Dit komt doordat zijn juf op school elke maand muziek van een bepaalde componist uitzoekt en die tijdens de momenten dat ze voor zichzelf moeten lezen, draait. En blijkbaar wordt er toch naar geluisterd.
We hebben erg genoten van de uitvoering, en van de muziek.
In veel films wordt de orkest-suiteversie van dit ballet gebruikt. Zo werd in de Disneyfilm Fantasia de suite gebruikt, net als in de film Peter Pan waar Tinkelbel werd begeleid door de Dans van de Suikerboonfee.

Er werd mooi gedanst en er waren ook een aantal humoristisch momenten. Behalve dans, was er genoeg te zien v.w.b. de aankleding, de kostuums en de decors.
Tijdens de pauze konden we goed in the orkestbak kijken naar alle instrumenten.

Wel hebben we vol verbazing gekeken naar de kleding van de bezoekers. Een middagje tijdens de kerstijd naar het ballet, betekent "netjes" aankleden. Van jong tot oud hadden ze de kerst kleren van zolder gehaald; flonkerende bloesjes, glimmende pakken, hoge hakken en meisjes in lieflijke jurkjes. Gelukkig waren er ook genoeg mensen in spijkerbroek, en waren we niet helemaal "under-dressed" in onze kleren.

Het was een prachtige middag, de kinderen hebben net als wij genoten van de dans en de muziek, ze konden goed navertellen wat ze gezien hadden. En wij weten weer wat meer over ballet en Tsjaikovski, en wie weet komen we er wel nog een keer.

Labels: , , ,

1 Comments:

At maandag, december 17, 2007 3:10:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Had net over de 'nutcracker' gelezen, omdat ik een stukje moet schrijven over kerst in Amerika (voor de website USA4ALL). Grappig dat je er net over schrijft!

Hoewel ik het ballet nooit gezien heb, kan ik me voorstellen dat het mooi was! Ik vind die notenkrakers ook zo'n mooie poppen... Wat goed dat Bas al zoveel van de muziek kende! Een pluim voor de juf!

Prettige feestdagen!

Groetjes,

Hilde
www.hilde.verenigdestaten.info

 

Een reactie posten

<< Home