Gold Rush
In de 4th grade beginnen ze met de geschiedenis van Californië. Via de indianen en de missieposten zijn ze nu aanbeland in de tijd van de Gold rush .In Californië werd in 1848 door James Marshall het eerste goud gevonden in de American River. Dit leidde tot een stormloop aan goudzoekers van allerlei nationaliteiten en de grootste groep kwam in 1849 aan. Hierdoor werd het inwoneraantal van Californië verdubbelt en San Francisco groeide uit tot 25.000 inwoners. Zij werden de Forty-Niners genoemd.
Vandaar dat de bekende American Football ploeg uit San Francisco de 49ers heet.
Alle 4th graders gingen gisteren die goudkoorts herbeleven.
Ze mochten verkleed naar school komen. Ik had even vlug wat in elkaar genaaid, dus het Nederlandse meisje kon als een echte American girl naar school.
Gedurende de dag werd hen geleerd hoe je goud moest pannen. Dat dat nogal moeilijk en zwaar was, werd ze nu wat meer duidelijk. Want hoewel het weer gisteren heerlijk was, realiseerden ze zich ook dat het vroeger ook in de regen door moest gaan, dat je waarschijnlijk een pijnlijke rug kreeg van het gebogen zitten/staan en dat het zeer veel geduld vergt.
Als ze wat vonden dan moesten ze "Eureka" roepen.
Ze hadden van zichzelf "Wanted Dead or Alive" posters gemaakt met een bepaalde misdaad die ze begaan hadden. Want goud trok ook allerlei boeven en ander gespuis aan.
Ze keken naar een film, speelden gold bingo, ze aten beef-jerkey en maisbrood.
Ze moesten zelf boter maken van melk en smeerden dat op zuurdesem brood, wat de ouders weer naar school hadden gebracht. We mochten het niet netjes snijden, want alles moest natuurlijk authentiek lijken.
Veel van deze goudzoekers mislukte in hun missie om snel rijk te worden, maar vonden het leven in Californië met het vriendelijke klimaat zeer aangenaam en trokken verder het onontgonnen gebied in. Deze oud-mijners zijn de handel in gegaan en velen zijn in de landbouw terecht gekomen, en niet zonder succes. Californië is zeer rijk aan o.a. avocado, citrus, artisjok, aardbeien en dadelteelt.
Ik ben benieuwd of ze over 100 jaar een Sillicon Valley dag gaan houden, en dan vertellen over die semiconductor die toen uitgevonden werd en langzaamaan de boomgaarden van de oud-mijners is gaan vervangen.
Ach, uiteindelijk blijft het spelen met zand...
Labels: Amerika, Californië, kinderen, San Francisco, San Jose, school
2 Comments:
Hoe was jullie rit naar het zuiden?
Is nooit niet weg om over een (Geschiedenis van een wereld deel) te leren. Is juist leer-zaam en hopen dat het 'goed is blijven hangen' bij de KIDS.
Een reactie posten
<< Home