dinsdag, maart 04, 2008

Seymour Marine Discovery Center

Maaike had vorige week een fieldtrip naar het Seymour Marine Discovery Center in Santa Cruz. Omdat ze deze keer niet met een schoolbus gingen hadden ze ouders nodig die rijden, en natuurlijk stel ik mijzelf beschikbaar. Zo kom ik tenslotte ook nog eens ergens.
Dit centrum is vooral gefocused op het feit hoe onderzoekers nou aan al die informatie komen, en wat ze zichzelf dan afvragen, en hoe dat dan onderzocht moet worden.
Het centrum binnen is niet groot, maar wel goed ingedeeld. Er is een groot aquarium waarin ze allerlei onderzoeken doen, ook terwijl wij er rondlopen.
Zo was er bv. een vraag of een octopus kan nadenken. Hiervoor hadden ze een fles met een stukje voedsel erin en een kurk er bovenop met een klein gaatje erin. De octopus gaat inderdaad de fles via verschillende kanten proberen open te krijgen. Uiteindelijk lukt het dan door een van zijn tentakels in de kurk te stoppen en de stop eruit te halen. Slim, maar de volgende keer is hij het helemaal vergeten en begint het weer helemaal opnieuw.
Ze leggen ook uit hoe ze berekenen hoeveel mosselen er op een bepaalde plek groeien, hoe ze bodemonderzoek doen, waarom bepaalde beesten uitsterven en nog veel meer dingen die wetenschappers onderzoeken.
Er was ook een "voel"bak waar ze verschillende soorten zeesterren zagen, heremietkreeften en zee-egels.
Deze beesten mochten aangeraakt worden en er waren veel vrijwilligers aanwezig die alle vragen van de kinderen konden beantwoorden, en die de kinderen ook vragen stelden.
Hierna gingen we naar buiten waar een skelet van een walvis staat. Zo op het droge is dat beest toch behoorlijk groot hoor.

Via de buitenkant van het centrum wandelden ze langs de kliffen zodat ze met eigen ogen konden zien hoe de aarde uit verschillende lagen bestaat met verschillend gesteente, want daar ging hun science project de laatste weken over.
Hierna nog even op het strand uitrazen en weer terug over de Santa Cruz mountains naar school.
Prachtig vind ik die schooltrips, zeker met dit mooie weer.
Ze hoefden deze keer geen school uniform aan, wat voor mij even wennen is, want de meeste kinderen zie ik niet in hun gewone kloffie. Maar dat maakt het wel wat relaxter voor hen.

Labels: , , , , , ,

1 Comments:

At dinsdag, maart 25, 2008 4:16:00 a.m., Anonymous Sally said...

Heheh ik kanje blog weer ezen. Ja leuk he (en informatief) die fieldtrips. Zo anders dan wat wij vroeger hadden.

 

Een reactie posten

<< Home