woensdag, maart 28, 2007

Art show

Op onze school betalen we, weliswaar vrijwillig, per gezin een bedrag aan de PTA (Parent Teacher Association). Hiermee bekostigen we de extra vakken voor onze school en dat zijn de computer-, muziek- en kunstlessen. Voor computer en muziek zijn extra leerkrachten aangesteld, maar voor de Art Vista niet. Dit wordt door vrijwilligers (ouders) gedaan. Wel worden hiervoor gelden opzij gelegd om de materialen te kopen.
Aan het begin van ieder schooljaar wordt er bepaald welke thema's ze zullen behandelen en aan de hand hiervan wordt een lesrooster voor de 6 soorten kunstlessen voor dat jaar per grade level samengesteld.
De laagste klassen krijgen les in lijnenspel, verschillende vormen, primaire en secundaire kleuren.

Bij de hogere klassen komen de tertiaire kleuren en werken met houtskool aan bod. Er wordt aandacht besteed aan stadsgezichten, zeegezichten, olie pastels, abstract, kubisme, realisme, primitivisme, expressionisme.
Ook wordt geleerd om diepte in tekeningen te brengen, d.m.v. voor-, middel-, en achtergrond en compositie.
Iedere les wordt het thema verduidelijkt a.d.h. van verschillende bekende schilderijen waarvan dan in de klas posters getoond worden.
Ja, Rembrand en van Gogh komen hier regelmatig voorbij, maar ook Renoir, Picasso, Da Vinci en dan zijn er natuurlijk ook Amerikaanse schilders waarvan ik de naam niet weet.
Ook is er een les geweest om te laten zien hoe muziek je tekeningen kan beĆÆnvloeden. Tijdens de les werd verschillende soorten muziek gedraaid en terwijl ze daar naar luisterden moesten ze voelen of het rustige of hoekige lijnen waren. Heel artistiek allemaal.
Hoe kan je met een kleipop actie uitbeelden, maskers van klei van hun eigen gezicht, huizen van klei en beestjes van klei. Bij de klei-lessen hebben ze meestal veel hulp nodig want al deze pronkstukken moeten niet alleen goed aan elkaar gezet worden, ze moeten ook gebrand worden in de kiln (zeer hete klei-oven). En voordat je daar bent met al die wiebelige stukken op je karretje, dan is het toch wel prettig als er meerdere mensen meelopen. Een paar dagen later moeten ze weer terug naar de klas. De volgende art vista lessen worden ze beschilderd en dan gaan ze weer in de oven. Heel bewerkelijk allemaal, maar het resultaat mag er wezen.

Een maal per jaar wordt de cafetaria ontruimd en worden alle stukken tentoongesteld aan de ouders.
De kinderen kiezen zelf hun mooiste, beste, creatie uit en die wordt dan opgehangen.
De kleifiguren, objecten of maskers komen er in ieder geval te staan.
Er was een loterij waarbij ze kunstvragen moesten beantwoorden, er werden tekeningen van de kinderen gemaakt, ze mochten kleien en er waren versnaperingen.
Dinsdag was die dag en dit is een impressie van alle Kinder Kunst.En zeg nou zelf, dat schrijf je toch met een 2 grote K's.

Labels: , , ,

3 Comments:

At zaterdag, maart 31, 2007 9:29:00 p.m., Anonymous Andrea said...

Toch geweldig, wat ze hier op de scholen allemaal doen! Ik sta elke keer weer verbaasd. Ik zie jullie volgende week, gezellig! Heb je al teruggemaild, kan waarschijnlijk beide dagen.
Groetjes, Andrea

 
At zondag, april 01, 2007 5:11:00 p.m., Anonymous henriette said...

Geweldig hoor! Zo belangrijk om niet alleen de "echte schoolvakken" te onderrichten.

 
At woensdag, april 04, 2007 2:56:00 p.m., Blogger Sally said...

Hier idem dito, ook veel aandacht voor de 'kunstzinnige' en artistieke vakken. Eigenlijk zie je dat door het hele curriculum heen. Leuek foto's van al die kunstwerken.

 

Een reactie posten

<< Home